30%-regeling berekening

 

Met onze 30%-regeling berekening zie je direct in hoeverre een tijdelijke werknemer uit het buitenland financieel tegemoet kan komen met de 30%-regeling. Veel werknemers die in aanmerking komen voor de regeling, profiteren namelijk niet volledig van de regeling. Dit is een veelvoorkomend misverstand. Wanneer een medewerker namelijk recht heeft op de regeling, betekent dit niet dat hij of zij automatisch 30% voordeel heeft op zijn of haar nettoloon. Daarom hebben wij deze rekentool ontwikkeld, zodat je direct weet waar je aan toe bent. Met deze tool kun je voor je werknemers snel uitrekenen of ze recht hebben op deze regeling en voor welk bedrag ze voordeel kunnen krijgen. 
Met deze rekentool voor de 30%-regeling, bereken je dus meteen het belastingvrije gedeelte van het salaris is in 2022, na toepassing van de regeling. Een uitgebreidere toelichting over de werking van deze regeling vind je in dit artikel
Onderstaande berekening geldt voor 2022. Hier vind je de rekentool voor 2021.

* Het toetsloon wordt jaarlijks opnieuw bepaald met ingang van 1 januari.

** Aan deze rekentool kunnen geen rechten worden ontleend.

Gebruikmaken van de 30%-regeling berekening

Als je gebruik wilt maken van de 30%-regeling, moet je als werkgever samen met je werknemer een aanvraag indienen bij de Belastingdienst in Heerlen. Als de aanvraag ingediend is zal deze goedgekeurd moeten worden. Wanneer de aanvraag goedgekeurd wordt door de belastingdienst, zal je binnen 10 weken een beschikking ontvangen. Op het moment dat je de beschikking hebt, kun je de 30%-regeling gaan toepassen.  


In dit artikel vind je rekenvoorbeelden en meer informatie over de voorwaarden van de 30%-regeling.  

Voorwaarden werknemer 30%-regeling

Hieronder vind je de voorwaarden voor een werknemer om in aanmerking te komen voor de 30% regeling:

  1. De medewerker in kwestie is in het buitenland geworven of naar Nederland uitgezonden. 

  2. De medewerker in kwestie staat bij een Nederlandse werkgever op de loonlijst.
  3. De desbetreffende medewerker heeft in de 24 maanden voorafgaand aan de 1e werkdag in Nederland minimaal 16 maanden verder dan 150 kilometer hemelsbreed van de Nederlandse grens gewoond. 
  4. De medewerker moet in bezit zijn van een geldige beschikking. 
  5. De desbetreffende medewerker is een deskundige waarvan er geen of nauwelijks één te vinden is op de Nederlandse arbeidsmarkt. Om dit te bepalen, worden de toetslonen hieronder toegepast.
  6. Als de leeftijd van de medewerker, die een Nederlandse master of gelijkwaardige buitenlandse titel heeft, onder de 30 ligt mag er een lagere salarisnorm toegepast worden. De werknemers in kwestie hebben dan een geldend fiscaal loon van €30.001,- in 2022, de vrije vergoedingen en toegepaste 30% regeling niet meegerekend. 
  7. Op het moment dat de persoon 30 is geworden kan de maand erna de hoge salarisnorm toegepast worden. Deze bedraagt €39.467,-.
  8. De uitzonderingen voor de salarisnorm zijn de werknemers die wetenschappelijk onderzoek uitvoeren of een arts in opleiding zijn. De salarisnorm is voor hun niet van toepassing. 
    1.  

Laat jij geld liggen?

Bespaar snel kosten met de handige tips van onze experts. Hierin vertellen we je hoe jij je processen slimmer kunt inrichten en van welke handige regelingen je gebruik kunt maken. 

 

30%-regeling FAQ

Een werknemer hoeft geen mastertitel te hebben voor de 30%-regeling. Wel is het zo dat een werknemer met een mastertitel die nog geen 30 jaar oud is, het lage toetsloon mag toepassen voor de 30%-regeling. In 2022 is dat €30.001,- vs. €39.467,-. Deze werknemer hoeft dus minder te verdienen om van de regeling gebruik te maken.

Je leeftijd heeft mogelijk gevolgen voor het toepassen van de 30%-regeling. Voor iemand onder de 30 jaar met een mastertitel geldt namelijk het lage toetsloon van €30.001,- voor de 30% regeling. Vanaf 30 jaar geldt er een toetsloon van €39.467,- voor de 30% regeling. De salariseis voor de 30%-regeling ligt dus hoger voor oudere werknemers.

Om in aanmerking te komen voor de 30% regeling moet de medewerker met de mastertitel van onder de 30 jaar bruto meer dan €30.001,- per jaar verdienen. Dit is exclusief belastingvrije vergoedingen. Voor overige medewerkers (boven de 30 jaar of zonder mastertitel) moet het bruto jaarsalaris boven de €39.467,- liggen. Dit zijn de toetslonen in 2022.

Het toegepaste normbedrag voor de 30% regeling in 2022 is vastgesteld op €30.001,- voor werknemers onder de 30 jaar oud met een mastertitel. Het toegepaste normbedrag voor andere werknemers (boven de 30 jaar of zonder mastertitel) is €39.467,-. Dit betekent dat het bruto jaarloon exclusief belastingvrije vergoedingen in Nederland boven dit normbedrag moet liggen voor de 30%-regeling.

Je kunt een beschikking voor het toepassen van de 30%-regeling aanvragen via de Belastingdienst in Heerlen. Het indienen van de aanvraag doen de werkgever en werknemer samen. Je vindt het aanvraagformulier op de website van de Belastingdienst. Het formulier en de bijdragen stuur je vervolgens op naar: Belastingdienst/kennis- en Expertisecentrum Buitenland, Postbus 2865, 6401 DJ Heerlen.  

De Belastingdienst neemt het verzoek voor de 30%-regeling pas in behandeling wanneer alle gegevens aangeleverd zijn. De aanvraag zal dan vervolgens goedgekeurd moeten worden. Wanneer de aanvraag goedgekeurd is door de Belastingdienst, ontvang je binnen een tijdsbestek van 10 weken een beschikking. Pas vanaf het moment dat je de beschikking hebt, kan je de 30% regeling doorvoeren.  

Nieuwe beschikkingen voor de 30%-regeling hebben sinds 1 januari 2019 een maximale looptijd van 5 jaar. Je mag dus na het ontvangen van de beschikking 5 jaar de 30%-regeling toepassen. Beschikkingen die tussen 1 januari 2012 en 1 januari 2019 zijn afgegeven, zijn maximaal 8 jaar geldig. Deze groep heeft dus langer gebruik mogen maken van de 30%-regeling.

Bekijk ook:

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van alle actualiteiten, slimme bespaartips en handige systeemoplossingen.

Als lid van onze community ontvang je maandelijks handige HR & Payroll updates, direct in je inbox.


Vul je gegevens hieronder in en word gratis lid!