Werkt een van je medewerkers gedeeltelijk in het buitenland? Met de hypotax zorg je ervoor dat de werknemer er niet fiscaal op voor- of achteruit gaat omdat hij of zij in het buitenland werkt. In dit artikel lees je hoe je de hypotaxregeling toepast.

Wat is hypotax?

Hypotax is een afkorting van hypothetische tax. Hiermee wordt gedoeld op de belastingen die werknemers die gedeeltelijk in het buitenland werken, zouden moeten betalen. 

Hypothetische tax is een regeling die wordt toegepast wanneer werknemers grensoverschrijdend werken en gedeeltelijk in het buitenland belastingplichtig zijn. In het buitenland wordt er ook wel gesproken van tax equalization. Om te voorkomen dat werknemers fiscaal nadeel ondervinden van hun uitzending naar het buitenland, betaalt de werkgever de verschuldigde inkomstenbelasting in binnen- en buitenland. Maandelijks houdt de werkgever een bedrag in op het loon van de werknemer: de hypotax.

Het beoogde doel van deze regeling is dat de werknemer, wanneer hij in het buitenland gaat werken, hetzelfde aan belasting blijft betalen als wanneer hij in eigen land zou blijven werken. 

Hoe pas je hypotax toe?

Wil je een hypotax-regeling invoeren voor werknemers die deels in het buitenland werken? Volg dan onderstaande stappen.

Hypotax in 6 stappen:

Stap 1: Bepaal welke elementen in aanmerking komen
Bepaal welke elementen van het salaris in eigen land voor belastingvereffening in aanmerking komen. 

Hypotax wordt vaak toegepast op:
- Het basissalaris
- Bonussen
- Woonkosten
- Reiskosten
- Commissies
- Aandelenopties en andere beloningen in aandelen
- Buitenlandse belastingen
Stap 2: Bereken hoeveel belasting hierover betaald zou moeten worden
Vervolgens bereken je hoeveel belasting over deze elementen betaald zou moeten worden en maandelijks ingehouden zou worden van het salaris van de werknemer, als hij of zij in eigen land zou blijven werken. De uitkomst reken je terug naar een maandelijks bedrag. 
Stap 3: Houd het berekende bedrag in op het salaris
Het maandelijks berekende bedrag houd je in op het salaris van de werknemer: de hypotax.
Stap 4: Betaal de belastingen in binnen- en buitenland
Als werkgever betaal je de daadwerkelijk verschuldigde belastingen in het binnen- en buitenland.
Stap 5: Verrekenen
Bereken jaarlijks de belastingnivellering wanneer het totale inkomen en de inhoudingen bekend zijn. Dit wordt dan vergeleken met de inhoudingen die zijn gedaan via de hypotax-regeling. Op dit moment rekent de werknemer het daadwerkelijke verschil af met de werkgever.
Stap 6: Hypotax opnieuw vaststellen
Mede naar aanleiding van deze berekening en eventuele wijzigingen in salaris en vergoedingen, stel je de hypothetische tax voor het komende jaar vast.
Hypotax-in-6-stappen

Hulp nodig bij de salarisadministratie?

Heb je een vraag over het voeren van je (internationale) salarisadministratie? Onze payrollspecialisten hebben veel ervaring met o.a. de hypotax, 30%-regelingen en salary splits. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over onze payroll services.

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Word gratis lid van onze community!

Blijf op de hoogte van het laatste HR- en Payroll-nieuws, handige AFAS-tips en onze webinars.

Ontdek onze laatste artikelen