Het enthousiasme van de Belastingdienst over de vereenvoudiging van de onkostenvergoedingen, de zogenaamde Werkkostenregeling, wordt door de meeste werkgevers niet gedeeld, omdat de regeling voor werkgevers duurder uitpakt.

Wat is het doel van de Werkkostenregeling?

De Werkkostenregeling is een eenvoudige regeling: de werkgever krijgt een budget (1,4 % van de totale fiscale loonsom van de werknemers) waarbinnen hij zelf kan kiezen welke vergoedingen hij aan zijn werknemers verstrekt.

Werkgevers zijn niet geheel vrij om het budget zelf in te richten. De Belastingdienst hanteert een gebruikelijkheidstoets om te bepalen of een vergoeding niet te veel afwijkt van de norm.

Wat maakt de Werkkostenregeling duurder?

Als de werkgever boven het gestelde budget uitkomt, moet hij over dat bedrag 80 procent eindheffing betalen. Een forse eindheffing die de werkkostenregeling in de praktijk duurder kan maken dan de huidige regeling.

Parttime medewerkers vormen in de Werkkostenregeling een knelpunt voor de werkgevers. Er wordt namelijk een onkostenvergoeding over de fiscale loonsom berekend. Voor parttimers is er dus minder budget beschikbaar. De vraag is nu: ga je een parttime medewerker een kleiner kerstpakket geven of niet uitnodigen voor het personeelsfeest, omdat er geen budget is?

Voor elke organisatie is de case ten aanzien van de Werkkostenregeling verschillend. Laat het effect van de werkkostenregeling voor uw organisatie door de experts van Salure in kaart brengen.

Wanneer wordt de Werkkostenregeling verplicht?

Voor de jaren 2011, 2012 en 2013 krijgen werkgevers de mogelijkheid om jaarlijks te kiezen voor het huidige regime van vergoedingen en verstrekkingen of over te stappen op de nieuwe regeling. Minister De Jager komt hiermee tegemoet aan de klachten van MKB-Nederland en VNO-NCW over de lastenneutraliteit en neemt in feite de proef op de som.

Vanaf 2014 wordt de werkkostenregeling definitief voor iedereen ingevoerd. Wel wordt de werkkostenregeling daarvoor uitgebreid geëvalueerd. Uitstel van de invoering behoort tot de mogelijkheden.

De vrijstellingen (wat valt er niet binnen) van de Werkkostenregeling

De Werkkostenregeling kent gerichte vrijstellingen voor de volgende vergoedingen en verstrekkingen:

Loon in natura met een nihilwaardering.

Voor de volgende soorten loon in natura geldt een nihilwaardering: