Vanmiddag om 14.30 is het nieuwe akkoord over de zorg getekend. Meest opvallend is dat veel bezuinigingsplannen worden verzacht of voorlopig teruggedraaid. Het kabinet, de werkgevers en de sociale partners gaven allen hun akkoord, op de grootste vakbond van het overleg na. Abvakabo FNV weigerde zijn handtekening te zetten onder het akkoord wegens gebrek aan draagvlak.

De belangrijkste veranderingen in het zorg akkoord betreffen de thuiszorg en de gehandicaptenzorg. Alles bij elkaar wordt er aan ongeveer één miljard euro teruggedraaid in vergelijking met voorgaande plannen.

Verzachting

Er is onder andere afgesproken dat het langer thuis houden van ouderen die eigenlijk al recht hebben op een plek in een verzorgingstehuis, minder rigoureus wordt doorgevoerd. Ook het budget van de huishoudelijke thuishulp zal grotendeels overeind blijven, namelijk 60 procent in plaats van 25 procent. Daarnaast gaat de helft van de bezuinigingen op de zorg van dementerende ouderen niet door. Hetzelfde geldt voor bezuinigingen op verstandelijk gehandicapten met een relatief lichte indicatie (zorgzwaartepakket 3).

Wat staat er tegenover?

Uiteraard moet er iets tegenover deze verzachte maatregelingen staan. Zo zullen de lonen van zorgmedewerkers vier jaar lang nauwelijks stijgen binnen de incidentele loonruimte. Dit zal vanaf 2014 in plaats van 2016 ingevoerd worden. Voor salarisadministrateurs is vooral deze maatregel van belang, naast de hervormingen in de AWBZ.

Een andere manier van besparen zou meer aandacht besteden aan het tegengaan van verspilling binnen de sector. Het geld dat vanuit de AWBZ wordt bezuinigd, moet volgens de afspraken uiteindelijk weer bij de zorg terechtkomen waar het vandaan kwam. Ondanks de balans die is opgemaakt, zullen vele zorgmedewerkers hun baan verliezen. De grootste ontslagronde wordt in de thuiszorg verwacht, maar precieze cijfers zijn nog onbekend.