Gecombineerde vergunning verblijf en arbeid vereenvoudigt procedure

Per 1 april 2014 zal de gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) worden ingevoerd. Deze vergunning wordt ook wel de Single Permit genoemd en geeft buitenlandse werknemers het recht om in Nederland te werken en verblijven.

Huidige procedure
Wanneer u als werkgever mensen uit een derde land wilt aannemen voor een periode van langer dan drie maanden, dient u nu nog twee verschillende aanvragen te doen. Eén bij het UWV en één bij de IND. Met zogenoemde derdelanders worden mensen bedoeld die buiten de EER en Zwitserland wonen.

Wat verandert er?
Per 1 april verandert deze procedure in zoverre dat u nog maar één aanvraag hoeft in te dienen bij alleen de IND, voor zowel een tewerkstellings- als een verblijfsvergunning. Het zou de procedure van het in dienst nemen van buitenlandse werknemers vergemakkelijken. De GVVA is een verblijfsvergunning waarbij een extra document is opgenomen. Hierin staat bij welke werkgever de buitenlandse medewerker mag werken en onder welke voorwaarden. De inhoudelijke voorwaarden voor de verblijfsvergunning veranderen niet. Be

langrijk is dan ook dat de GVVA alleen van toepassing is op derdelanders en de TWV-plicht van kracht blijft voor de volgende groepen:

Het is van belang voor salarisadministrateurs om op de hoogte te blijven van dergelijke wetsaanpassingen. Wilt u als werkgever een GVVA aanvragen? Dat kan via het aanvraagformulier op de website van de IND.