Agentschap NL, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, heeft zich verslikt in de wereld van de payrollconstructies. De rechter in Den Haag oordeelde dat de werknemers van het agentschap onder de rechten van dat bedrijf vallen, ondanks dat de medewerkers zijn ondergebracht bij een ander payrollbedrijf.

Bij de wisseling van payrollondernemingen werd er over en weer geld geëist. Zo wilde de oude payrollonderneming 700.000 euro van Agentschap NL ontvangen voor betaling van facturen voor geleverde payrolldiensten. De nieuwe payrollonderneming vond op zijn beurt dat het, door overname van de arbeidscontracten, recht had op geld van de oude payrollonderneming voor opgebouwde verlofrechten van de 600 medewerkers. Agentschap Nl wilde de claim van de nieuwe payrollonderneming verrekenen met de facturen van de oude onderneming. De rechtbank maakte in zijn uitspraak duidelijk dat deze verrekening niet geldig is en heeft Agentschap NL veroordeelt tot het betalen van 700.000 euro.

Payrollconstructies

Opnieuw een payrollconstructie die in opspraak is gekomen en velen zijn daar al aan vooraf gegaan (o.a. Heineken en Albron). Waarom kiezen bedrijven voor het uitbesteden van administratieve en juridische processen? De voornaamste reden voor bedrijven om payrollwerknemers aan te nemen, of een payrollonderneming in te huren, is om de complexiteit van de processen te ontwijken. Daarnaast zijn bedrijven juridisch onafhankelijk van hun werknemers. Op die manier kunnen de werkgeverslasten verminderd worden en, afhankelijk van de branche, kunnen er kosten worden bespaard.

Een ander voordeel van payrolling zou zijn dat het makkelijker en goedkoper is om tijdelijke krachten en uitzendkrachten in dienst te nemen. Werknemers hoeven zich ook niet meer druk te maken over lange re-integratieverplichtingen of ontslagprocedures. Het is zelfs een stuk makkelijker werknemers te ontslaan, aangezien de werkgever (opdrachtgever) niet naar de kantonrechter hoeft. De werkgever kan het ontslag eenvoudig aan het payrollbedrijf toespelen, die het verder zal afhandelen. Deze juridische kant van payroll is specifiek voor de payrollondernemingen, iets wat op een gewone administratieve payrolldienstverlener niet van toepassing is (bijvoorbeeld bij Salure).

Rechten werknemer

Maar hoe zit het met de werknemer? De vakbonden vrezen dat de arbeidsrechten van werknemers worden geschonden. Het gaat volgens hun om schijnconstructies, waarbij werkgevers verantwoordelijkheden afschuiven op een payrollonderneming. De rechten van de werknemers zouden op de tocht staan, bijvoorbeeld doordat een werkgever zijn werknemers binnen no-time op straat kan zetten en er meestal minder loon wordt toegekend (in sommige gevallen 50% minder loon!). De vakbonden zijn daarom blij met de uitspraak van de rechtbank te Den Haag. Het bevestigt nogmaals dat werknemers met een payrollcontract hoe dan ook dezelfde rechten behouden als hun collega’s bij hetzelfde bedrijf. Nu maar hopen dat de overheid inderdaad het goede voorbeeld gaat geven.