Om eventueel gedoe met de salarisadministratie te voorkomen, is het toegestaan het vakantiegeld van werknemers in het loon te verwerken. Eerder was niet duidelijk of deze vorm van loonbetaling, inclusief het vakantiegeld, in strijd is met de wet.
De kantonrechter in Amsterdam heeft in januari beoordeeld dat werkgevers niet in strijd met de wet handelen, wanneer zij loon uitbetalen inclusief vooruitbetaling van vakantiedagen en vakantiegeld. Een oud-werknemer van een horecagelegenheid had naar zijn idee recht op achterstallig vakantiegeld.
Jaarlijkse uitbetaling vakantiegeld
Normaal gesproken wordt de vakantiebijslag uitbetaald in de maand juni, maar het is toegestaan dit bedrag in een andere periode uit te keren mits dit in de cao of arbeidsovereenkomst is opgenomen. Belangrijk is dat het bedrag in ieder geval één maal per jaar vrijkomt voor de werknemer. Dit is tevens opgenomen in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Daarin staat ook dat uitbetaling van vakantiedagen in het uurloon mag worden opgenomen en dat de werknemer het recht behoudt om op vakantie te gaan. Een andere voorwaarde is dat op de loonstrook de kwalificaties van het loon goed zichtbaar zijn.
All-in-uurloon
De vordering van de oud-werknemer werd afgewezen door de Amsterdamse kantonrechter. In de arbeidsovereenkomst van de werknemer stond namelijk dat zijn vakantiebijslag maandelijks verwerkt zou worden in zijn salaris. Daarnaast had de werkgever gebruik gemaakt van een modelcontract uit de cao, waarin tevens het zogenoemde all-in uurloon was opgenomen.