Hoewel de zomer nog zo ver weg lijkt, is het belangrijk dat werkgevers en salarisadministrateurs de veranderende transitieregeling voor seizoenswerkers in de gaten houden. 

Door de inwerkingtreding van de Wet werk en zekerheid verandert er het een en ander rondom transitievergoedingen. Zo kan het zijn dat een werkgever deze vergoeding moet betalen voor seizoensmedewerkers als zij uit dienst treden.

Regels
Per 1 juli 2015 zijn werkgevers verplicht een transitievergoeding uit te reiken aan werknemers die na een na een dienstverband van minimaal twee jaar uit dienst treden. Door de WWZ vervalt immers de huidige ontslagvergoeding.

Daarnaast veranderen de regels voor de ketenbepaling. Vanaf 1 juli 2015 begint een nieuwe keten pas na een contractonderbreking van zes maanden. Eerder waren dat drie maanden. Zo’n onderbreking van zes maanden geldt niet met terugwerkende kracht voor de ketenbepaling, maar wel voor de transitievergoeding. Hiervoor geldt dus geen overgangsrecht.

Overgangsregeling
Het gevolg van het ontbreken van een overgangsregeling is dat seizoenwerkers op of na 1 juli 2015 bij uitdiensttreding recht hebben op een transitievergoeding. Mits er in de periode voor uitdiensttreding minimaal twee jaar sprake is geweest van werkperiodes en onderbrekingen.

Kortom: eerdere onderbrekingen van minder dan zes maanden tellen bij de berekening van de transitievergoeding niet mee. Geen hoge transitievergoeding betalen? Dan moet het werk van seizoenspersoneel dat minimaal twee jaar in dienst is, worden stopgezet voor minimaal zes maanden.