Vandaag, maandag 16 december, zou het kabinet een akkoord moeten bereiken over de pensioenen. Het voorstel is om de jaarlijkse pensioenopbouw per 2015 te verlagen met 0,375 procent. Of deze plannen vandaag werkelijk worden vastgelegd is de vraag, vanwege grote spanningen tussen de regeringspartijen en de oppositie. Ook waarschuwt de pensioenfederatie voor fouten bij de uitvoering, wanneer de nieuwe pensioenregeling nu al wordt geaccepteerd.

Volgens DNB waren er eind 2012 rond de 3 miljoen gepensioneerden. Dat is een toename van 16,7 procent sinds 2007. Terwijl het aantal mensen met een pensioen stijgt, is er nog steeds onduidelijkheid over de plannen rondom de nieuwe pensioenregeling. Voor salarisadministrateurs is het belangrijk op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen met betrekking tot de pensioenregeling.

Verlaging pensioenopbouw
Het voorstel is om de jaarlijkse pensioenopbouw per 2015 te verlagen: van maximaal 2,25 procent naar maximaal 1,875 procent van het inkomen. Eerder wilde het kabinet nog rigoureuzere maatregelen nemen door het percentage op 1,75 af te ronden. Wegens het ontbreken van steun bij de oppositiepartijen, is dit percentage van tafel geveegd.

Desondanks zal er sprake zijn van een (pensioen)gat van naar schatting een paar honderd miljoen euro. Er liggen verschillende plannen klaar om dit gat op te vangen. Zo is een mogelijkheid dat hogere inkomens minder pensioen kunnen opbouwen. De verhoging van aanschafbelasting voor auto’s en pensioenfondsen btw-plichtig maken, worden tevens als mogelijkheden opgedragen.

De ingreep in het pensioenstelsel zal het kabinet 2,8 miljard euro opleveren en is dan ook de grootste post uit het regeerakkoord. Over het akkoord van vandaag gaan veelal negatieve geluiden op. Met name doordat de spanningen binnen de politieke partijen te groot zijn om tot overeenstemming te komen.

Foutieve uitvoering

De brancheorganisatie van pensioenfondsen, de pensioenfederatie, heeft laten weten dat een akkoord vandaag een foutieve uitvoering tot gevolg zal hebben. Een zogenoemde ‘haastklus’ zal Nederland niet ten goede komen. De federatie pleit ervoor de plannen niet per 2015 maar per 2016 in te voeren.