De Jager van Financiën heeft de Tweede Kamer dringend verzocht het na de val van het kabinet door de Kamer controversieel verklaarde wetvoorstel uniformering loonbegrip toch te behandelen. De Jager wijst in een brief op de gevolgen van het uitstel van de behandeling van het wetsvoorstel Uniformering loonbegrip.

Deze zouden zeer nadelig zijn voor het bedrijfsleven. Het wetsvoorstel uniformering loonbegrip is een direct uitvloeisel van de motie van de Kamerleden Omtzigt (CDA), Cramer (ChristenUnie) en Tang (PvdA). In de motie:

Wetsvoorstel Uniformering loonbegrip

Via het wetsvoorstel Uniformering loonbegrip worden de nu nog verschillende loonbegrippen die gebruikt worden voor de heffing van de loonbelasting, premies werknemersverzekeringen en de ZVW-bijdrage geüniformeerd. Hiermee wordt de loonheffingketen, welke met circa 115 miljard euro ongeveer de helft van de totale rijksinkomsten oplevert, simpeler en robuuster. Het wetsvoorstel maakt een potentiële, administratieve lastenverlichting van 380 miljoen euro voor het bedrijfsleven mogelijk.

Lastenverlichting

Deze lastenverlichting dreigt nu niet in 2011 te worden gehaald en daardoor wordt de nagestreefde essentiële bijdrage aan de 25% reductie van administratieve lasten niet gerealiseerd. Want, de Belastingdienst en de ontwikkelaars van loonaangifte- en salarissoftware hebben vóór 1 juli 2010 een fiat nodig om invoering per 2011 mogelijk te maken.