De roep om een flexibele AOW wordt steeds luider. Deze week berichtten verschillende media over het plan dat vooral door vakbonden wordt ondersteund. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken ziet niets in het opsparen van AOW. 

Het idee van een flexibele AOW, dat in veel andere Europese landen al wordt toegepast, is dat werkenden zelf bepalen of zij hun AOW eerder of juist later opnemen. Het bedrag dat de persoon ontvangt, hangt dan af van het moment waarop de oudedagsvoorziening ingaat.

Zo kan een werknemer ervoor kiezen eerder te stoppen met werken en gedeeltelijk zijn uitkering opnemen. Maar een werknemer kan er ook voor kiezen langer door te werken en daarmee de uitkering opsparen.

Duur
Klijnsma stelt dat een dergelijk systeem duurder en ingewikkelder is. Daarnaast vreest zij voor het effect dat er massaal eerder wordt gestopt met werken en zou het negatief uitpakken voor de arbeidsdeelname. Ook wijst de staatssecretaris er op dat eerder stoppen met werken alleen is weggelegd voor diegenen die genoeg financiële middelen hebben. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft zij dat het niet de bedoeling is dat eerder met AOW gaan voor een hoger beroep op de bijstand zorgt.

Onlangs is al besloten om de AOW-leeftijd versneld omhoog te laten gaan. Zo wordt in 2021 de voorlopige grens van 67 jaar bereikt. Verschillende vakbonden reageren teleurgesteld op de reactie van Klijnsma. Haar wordt verweten dat zij een ouderwetse kijk heeft op de zaken en geen degelijk onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen van de invoering van een flexibele AOW.

Norbert Klein van 50-plus belooft een wetsvoorstel in te dienen voor de flexibele AOW. Het is afwachten hoe de Eerste en Tweede Kamer zullen reageren op het voorstel. Als de wet ondanks tegenstand van Klijnsma toch wordt aangenomen, betekent dit een belangrijke aanpassing in de salarisadministratie.