Meer dan 10.000 bezwaren heeft de Belastingdienst afgelopen maanden ontvangen tegen de crisisheffing. Er is daarom besloten om voor een geselecteerde categorie bezwaren, proefprocedures te starten tot bij de hoogste rechterlijke instantie.
Eerder hebben wij u bericht over de invoering van de pseudo-eindheffing hoog loon 2013, oftewel de crisisheffing. U zou als werkgever in maart 2013 jl. 16% extra crisisheffing moeten betalen over de lonen van werknemers die in 2012 hoger uitvielen dan 150.000 euro. Eind mei informeerden wij u tevens over de kans op verlenging van deze regeling in 2014, over het jaar 2013. Het veroorzaakte een groot protest vanuit het bedrijfsleven, met als gevolg tienduizenden ingediende bezwaren.
Proefprocedures
Als reactie op de golf van verontwaardiging en bovenal het verwijt dat deze crisismaatregel in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, heeft de Belastingdienst kenbaar gemaakt proefprocedures te starten. Het onderzoek naar de werking van de wettelijke mogelijkheden rondom de crisisheffing, zal op een geselecteerde categorie uitgeoefend worden. Om welke categorie het gaat is nog niet bekend. De Belastingdienst zal uiterlijk half augustus meer informatie verstrekken over deze selectie en over de vaststellingsovereenkomst, waarin de voorwaarden staan die gelden voor het aanhouden van het bezwaar.
Heeft u bezwaar gemaakt?
Eerder leverden wij u het bezwaarschrift tegen de crisisheffing. Mocht u deze hebben ingediend, dan zijn er volgens de Belastingdienst twee stappen die u kunt ondernemen.
– Geeft u toestemming voor het aanhouden van het bezwaar totdat de hoogste rechterlijke instantie heeft geoordeeld? Stuur dan de ondertekende vaststellingsovereenkomst binnen drie weken retour. Vervolgens wordt het bezwaar afgehandeld conform het oordeel van die hoogste rechterlijke instantie.
– Geeft u geen toestemming voor het aanhouden van het bezwaar tot ná de uitspraak van de hoogste rechterlijke instantie, onderteken en verstuur dan de brief van de Belastingdienst binnen drie weken retour. Het bezwaar wordt vervolgens in behandeling genomen.
Het is dus afwachten op bericht van de Belastingdienst. De proefprocedures zullen uitwijzen wat u te wachten staat als werkgever en of de heffing met terugwerkende kracht werkelijk in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De ontwikkelingen zullen tevens voor salarisadministrateurs in de gaten gehouden worden. Ook zij zullen op de hoogte moeten blijven van dit onderwerp. Zodra er meer bekend is over onder andere de categorie bezwaren die zal worden opgenomen in de proefprocedures, kunt u dit direct op onze blog lezen.