De pensioenpremies gaan dit jaar in veel sectoren met één of twee procentpunt omhoog. Dit is een tegenvaller voor de werkgevers die al jaren klagen over de stijgende pensioenkosten en hoopten op een stabilisatie. De premies zijn het afgelopen decennium al verdubbeld naar circa 25 miljard euro.

Dit blijkt uit een inventarisatie door de Volkskrant van de pensioenpremies voor 2012. Bij de vleesverwerkende industrie zijn de premies het sterkst gestegen. In de sector gemaksvoeding sprong de premie bijvoorbeeld met ruim 5 procentpunten naar 24,2 procent. Ook in de metaal, de horeca en bij kappers- en schildersbedrijven stijgen de kosten voor de pensioenen.

Loonkosten

De gestegen pensioenpremies, die voor het grootste deel door de werkgevers worden opgebracht, drijven de loonkosten verder op, vrezen de werkgevers. ‘Hoewel veel is gesproken over de noodzaak de premies te stabiliseren, zullen de loonkosten in veel sectoren stijgen’, zegt Leon Mooijman van werkgeversorganisatie AWVN. Een modale werknemer gaat er maandelijks netto een paar euro op achteruit bij een premiestijging van 1 procentpunt.

De werkgevers hadden gehoopt dat de premies zouden worden vastgezet op het niveau van afgelopen jaar. Dit was een van de belangrijke winstpunten van de werkgevers in het pensioenakkoord dat in juni vorig jaar met de vakbonden en de regering is gesloten. Omdat het akkoord nog niet is ingevoerd, kunnen de werkgevers de verhoging niet blokkeren.

De premiestijging is voornamelijk het gevolg van de gedaalde rente. De zogeheten kostendekkende premie die fondsen moeten rekenen van De Nederlandsche Bank (DNB) stijgt hierdoor.

Cao-onderhandelingen

‘Werkgevers zullen zeggen dat de ruimte voor loonsverhogingen miniem is omdat de loonkosten al zijn gestegen’, aldus Mooijman. Zo wil het pensioenfonds voor de schoen- en leerindustrie een verhoging, maar hebben bonden en werkgevers hierover nog geen overeenstemming bereikt. Ook in de wegtransportsector maken cao-partijen ruzie over de impact van de duurdere pensioenregeling. Daar willen de werkgevers de pensioenpremie alleen verhogen als ook wordt afgesproken dat dit de laatste verhoging is.

De werkgevers willen ook op een andere manier de pensioenkosten in toom houden. In een instructie voor de komende cao-onderhandelingen staat dat inzet zal zijn dat loonstijgingen niet meer automatisch meetellen voor de pensioenopbouw. Hierdoor bouwen werknemers op den duur minder pensioen op in relatie tot hun werkelijke salaris.