De door staatssecretaris Klijnsma ingevoerde Quotumwet, die bedrijven verplicht om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen, valt te omzeilen. Werkgevers pleiten voor een overdraagbaar quotum, waarmee werk wordt uitbesteed en geen boete kan worden opgelegd. 

De Quotumwet is in het leven geroepen om honderdduizenden extra banen vrij te maken voor arbeidsgehandicapten, met als eindjaar 2026. Vanaf januari 2017 geldt een boete van 5000 euro voor bedrijven die er niet in slagen om voldoende arbeidsgehandicapten aan het werk te krijgen. Maar deze boete gaat alleen in als blijkt dat eind 2016 minder dan 11.000 banen zijn gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking.

Aanpassing
Bedrijven en werkgeversorganisaties willen nu praten over een aanpassing in de wet. Sociale ondernemingen moeten hun quotum kunnen overdragen aan hun klanten – ondernemingen die niet aan het quotum voldoen. Vakbonden zijn hierop tegen. CNV vindt dat op die manier aan het doel van de wet voorbij wordt geschoten, want de bedoeling is mede om ´twee gescheiden werelden te verenigen´.

Vanuit het bedrijfsleven wordt gesteld dat lang niet elk bedrijf tijd heeft om de juiste begeleiding te geven aan arbeidsongeschikten. Of dat de bedrijfsomstandigheden niet geschikt zijn voor mensen met een beperking. Werkgeversvereniging AWVN benadrukt dat de banen niet verloren gaan, maar dat bedrijven het werk uitbesteden.

Eind vorig jaar rekte Klijnsma de wet al op zodat ook hogeropgeleide arbeidsgehandicapten meetellen in het quotum. Voor het inkopen van diensten ligt dat volgens haar anders. Op verzoek van de Tweede Kamer gaat zij opzoek naar een oplossing.