Van 60.000 Wajongeren wordt verwacht dat zij binnenkort aan het werk gaan. Het UWV stuurt deze groep arbeidsgehandicapten binnenkort een brief. Als daar geen bezwaar op verschijnt, ontvangen de Wajongers een werkplan. 

De regels rondom de Wajong-uitkering zijn de laatste jaren verschillende malen aangescherpt. Met ingang van de Participatiewet geldt de uitkering alleen nog voor mensen die 100 procent arbeidsongeschikt zijn.

Werkplan
De 60.000 Wajongeren die door het UWV geschikt bevonden zijn om aan het werk te gaan, krijgen geen herkeuring. Met het werkplan dat zij ontvangen, kunnen zij samen met hun gemeente opzoek naar de juiste werkplek. De uitkering wordt verlaagd tot bijstandsniveau per 1 januari 2018, als de arbeidsongeschikte tot die tijd geen werk heeft. Gemeenten hebben hun kritiek geuit op het plan; zij zeggen dat het aan (financiële) middelen ontbreekt om al deze jongeren te begeleiden en aan het werk te krijgen.

Door het invoeren van de Quotumwet denkt Klijnsma de druk van gemeenten af te halen. Bedrijven worden met deze wet gedwongen om 125 duizend jonggehandicapten aan werk te helpen. Als dit niet lukt, volgen er boetes. Echter, ook dit plan stuit op verzet vanuit het bedrijfsleven. Daarnaast meldt de Volkskrant dat de bedrijven wel ´op schema liggen´ met betrekking tot de wet, maar de overheid nog niet klaar is om de plannen toe te passen.

Cijfers
Volgens het UWV zijn er 67.000 Wajongers volledig arbeidsongeschikt. Na de keuringen brengt de uitkeringsinstantie nu naar buiten dat van de 155.000 jonge arbeidsgehandicapten die kunnen werken, eenderde al werkt. De overige 101.000 Wajongers moeten binnenkort dus aan een baan geholpen worden.