Van april tot en met juni 2013 zijn de cao-lonen gemiddeld 1,3 procent gestegen. De inflatie lag in die periode op 2,7 procent. De koopkracht daalt hierdoor voor de derde maal op rij.
In het eerste kwartaal van 2013 kwam het CBS uit op een loonstijging van 1,8 procent; de grootste toename sinds 2009. Desondanks liggen beide stijgingen, van het eerste en twee kwartaal in 2013, onder de inflatie.
Financiële sector minste loonstijging
Het CBS verwacht opnieuw een flinke koopkrachtdaling als de bekendgemaakte cijfers het hele jaar doorzetten. De financiële sector gaat er het minst op vooruit met een stijging van slechts 0,7 procent. In de industriële sector gaat men er met 3,1 procent het meest op vooruit. De salarisadministratie zal zich vooral bezig houden met de stijging binnen de contractuele kosten, die nu uitkomt op 1,9 procent. Deze toename zit volgens het CBS met name in de wijzigingen van landelijke premies voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziektekosten.
Koopkrachtdaling
Niet alleen het verschil tussen de cao-lonen en de inflatie hebben invloed op de koopkracht van Nederlanders. Eerder werd al bekend dat, naar aanleiding van de Miljoenennota, de btw-verhoging en de forensentaks ervoor zorgen dat men erop achteruit gaat. Tevens de verhoging van het tarief van de eerste belastingschijf (van 33,1 procent naar 37 procent), zorgt per huishouden voor een maandelijkse afname van tientallen euro’s.