Vandaag heeft minister Weekers van Financiën laten weten dat de werkkostenregeling alsnog een jaar wordt uitgesteld. In plaats van 1 januari 2014, zal de WKR per 1 januari 2015 ingevoerd worden. Daarnaast zullen werkgevers geen crisisheffing hoeven te betalen over loonopname uit de levensloopregeling van dit jaar. 

Begin februari informeerden wij u over eventuele vertraging van de invoering van de wkr. Het verlossende woord is vandaag in een brief aan de Tweede Kamer gevallen. Weekers heeft na inventarisatie besloten om de invoering inderdaad een jaar uit te stellen. Hierdoor hebben werkgevers komend jaar nog de keus om vrije vergoedingen en verstrekkingen volgens de oude fiscale regelingen door te voeren of mee te gaan met de nieuwe WKR.

Kritiek

De kritiek vanuit het bedrijfsleven en de zichtbare ontbrekende animo (slechts één op de tien bedrijven is overgestapt op de WKR in de afgelopen twee jaar) hebben Weekers tot deze keuze aangezet. In de brief gaat hij in op de punten van kritiek, waaronder de complexiteit van de WKR. Volgens werkgevers zou het niet perse een verbetering zijn op de eveneens complexe oudere regelgeving. Tevens zou er onduidelijkheid zijn over bepaalde begrippen opgenomen in de WKR en zou het nauwelijks lastenverlichtend zijn voor salarisadministraties. In het komende jaar wil Weekers daarom zorgen voor verbetering en vereenvoudiging van de werkkostenregeling.

Administraties

Het gevolg voor de salarisadministratie en financiële afdelingen van het uitstel van de WKR, is dat men langer de tijd heeft om de aanpassingen te voltooien. Een belangrijk punt is onder andere dat bedrijven erop voorbereid zijn dat zij niet boven de 1,5% van de forfaitaire ruimte komen. Anders komt het hen duur te staan, aangezien bij overschrijving van de vrije ruimte 80% loonheffing geldt.

Crisisheffing levensloopregeling

Ander opvallend nieuws is dat Weekers de crisisheffing gedeeltelijk opschort. Werkgevers hoeven geen heffing te betalen over loon dat is voortgekomen uit de opname van de levensloopregeling.  Het doel hiervan is, naar eigen zeggen, dat er in 2013 meer gebruik gemaakt wordt van de levensloopregeling.