Een tegenvaller voor menig werkgever: de rechtbank in Den Haag heeft deze week besloten dat de crisisheffing voor hoge lonen niet in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De heffing, die eenmalig op het jaarinkomen van werknemers in 2012 toegepast zou worden, wordt alsnog verlengd.

Eerder hebben wij u al geïnformeerd over de crisisheffing hoge lonen. Het kabinet besloot onlangs deze pseudo-eindheffing te verlengen. Hierdoor moeten werkgevers ook in 2013 16% over het jaarinkomen van hun werkgevers, die boven de €150.000 verdienden, betalen.

 

Bezwaar

Nadat er uit verschillende branches bezwaar gemaakt was tegen de extra heffing, zijn een aantal werkgevers naar de rechter gestapt. Eén van de grootste bewaren was dat de maatregel in strijd zou zijn met artikel 1 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Hierin staat dat men recht heeft op ´het ongestoord genot van zijn eigendom´. De werkgevers zouden geen tijd hebben gehad om de crisisheffing in te calculeren, omdat deze met terugwerkende kracht werd ingevoerd. Dit zou hen financieel nadeel opleveren. De Haagse rechtbank vond dit argument niet gegrond. Het kabinet heeft een ruime beleidsvrijheid op het gebied van belastingrecht en de crisisheffing valt binnen dit recht.

Afschaffing per 2015

Inmiddels is wel bekend geworden dat het kabinet de bezuinigingsregel per 2015 zal afschaffen. Tegen die tijd zullen er namelijk geen bezuinigingen meer plaatsvinden. Het bericht is bevestigd door VVD en D66 in een uitzending van BNR-nieuwsradio. Toch blijft het afwachten, aangezien in 2014 ook de zogenaamde ´eenmalige´ heffing opnieuw toegepast zal worden op jaarinkomens die hoger uitvallen dan 150.000 inclusief bonussen.