Belastingvoordeeltjes voor werknemers zoals de ‘ fiets van de zaak’ en bedrijfsfitness blijven overeind in het nieuwe Belastingplan voor 2010.

Dat heeft staatssecretaris De Jager (Financiën) de Tweede Kamer beloofd. De nieuwe regeling, waarbij bedrijven voor hun werknemers voor 749 euro belastingvrij een fiets kunnen aanschaffen, wordt bovendien eenvoudiger, stelt de CDA-bewindsman.
De Jager reageert hiermee op verzet van de fietslobby met Bovag, RAI, ANWB, VNO-NCW en de Fietsersbond. Die stelden dat de fiets van de zaak dreigt te verdwijnen. Volgens de bewindsman gaat het om ‘hardnekkige onjuistheden’.

Eisen van de bonden

Ook fruitmanden en rouwkransen worden niet als loon belast, zo ontzenuwde hij verhalen over hogere belastingen. Allerlei eisen aan fiscale regelingen, zoals die voor een bedrijfsfiets, blijken voor werkgevers en werknemers wel ingewikkeld en voor de Belastingdienst moeilijk te controleren, erkent De Jager. Hij schaft ze daarom af. Voor bedrijfsfitness vervallen bijvoorbeeld de huidige eisen: de werknemer kan voortaan zelf het fitnesscentrum uitkiezen en is niet gebonden aan de keuze van zijn werkgever. De Jager geeft bedrijven een overgangstermijn van drie jaar, zo kondigde hij gisteren aan. Ondernemers kunnen in die periode kiezen of ze de oude of de nieuwe werkkostenregeling aanhouden.

Werkgeversorganisatie Bovag zei in een reactie dat het kabinet problemen negeert. De fiets van de zaak valt namelijk binnen het maximum van 1,5 procent van de totale loonsom die bedrijven mogen uitgeven. Volgens woordvoerder Paul de Waal van Bovag moet de fiets dan de concurrentie aangaan met andere bedrijfsuitjes. ‘We willen juist een uitzondering voor de fiets, net zoals die er is voor telefoons en laptops van de baas.”