Het nieuwe Belastingplan is afgelopen dinsdag – met een aantal wijzigingen – goedgekeurd door de meerderheid van de Eerste Kamer. Hiermee is het plan officieel aangenomen. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen en wat betekenen die voor werkgevers en werknemers?
Eén van de belangrijkste berichten uit het Belastingplan 2016 is dat een lastenverlichting van 5 miljard is opgenomen in het plan. Zo gaan vooral werkenden met een inkomen tussen de 35.000 en 125.000 euro er de komende jaren flink op vooruit. Ook werkende gezinnen zullen profiteren van de nieuwe maatregelen.
- 200 miljoen euro wordt extra vrijgemaakt voor de arbeidskorting in 2017;
- 100 miljoen euro extra voor kinderopvangtoeslag in 2017;
- Een verhoging van zowel de kinderbijslag als de inkomensafhankelijke combinatiekorting.
Minima
Minima, ouderen en gezinnen met éénverdieners merken de komende jaren niet veel van het belastingplan. Zij zullen er niet of nauwelijks op vooruit gaan. Wel zijn er, op verzoek van o.a. D66, een aantal wijzigingen in het plan doorgevoerd.
- De ouderenkorting gaat in 2017 met 100 miljoen euro omhoog;
- Er komt een vrijstelling van de vermogensrendementsheffing tot 24.500 euro;
- Het tarief van de tweede en derde schijf van de loon- en inkomstenbelasting komt per 2016 uit op 40.4%. Dat is 0,2 procentpunt lager dan in eerste instantie was aangenomen.
Ondanks de aanname van het Belastingplan 2016, zullen er nog kleine wijzigingen volgen. Zo wil D66 meer vergroenende maatregelen zien. Een voorbeeld hiervan is 100 miljoen euro vrijmaken voor huiseigenaren die energiebesparingsmaatregelen treffen.