De Algemene Beschouwingen zijn gisteren afgesloten en nu is het afwachten op reacties van de Eerste en Tweede Kamer op de aangekondigde begrotingsmaatregelen, gepresenteerd tijdens Prinsjesdag. In deze blog vindt u puntsgewijs alvast de belangrijkste aanpassingen en tarieven.

Allereerst een aantal relevante, algemene cijfers. Zo zullen werkenden er gemiddeld 750 euro per jaar op vooruit gaan en zijn er ruim 100.000 meer werkenden dan een jaar geleden. Daarnaast krijgt de werkgever meer kortingen en houdt de werknemer meer over.

Tarieven
Om de lasten op arbeid met 5 miljard te verlagen, worden de loon- en inkomstenbelastingtarieven aangepast. De tarieven in de tweede en derde schijf nemen per 1 januari 2016 met 1,85 procentpunt af. De tarieven in de tweede en derde belastingschijf dalen daarmee van 42 naar 40,15 procent. Daarnaast wordt de derde schijf verlengd.

Het creëren van extra banen voor laagbetaalde of laaggeschoolde werkenden, wordt gedaan door middel van een korting op de werkgeversbijdragen. Dit zogenoemde lage inkomensvoordeel (LIV) betekent vanaf 2017 een tegemoetkoming van maximaal 2000 euro voor elke werknemer die rond het minimumloon zit.

Andere concrete maatregelen zijn:

Let wel: al deze maatregelen zijn onder voorbehoud. De Eerste en Tweede Kamer moeten zich er nog over buigen. Pas later dit jaar worden de details bekendgemaakt.