UWV en minister Asscher van Sociale Zaken moeten volgens de Rechtbank sneller in actie komen tegen het WW-lek. Door een nieuwe manier van rekenen loopt een groep werklozen geld mis. 

In het eerder vastgestelde Dagloonbesluit, onderdeel van de Wet werk en zekerheid, is een andere rekenmethode opgenomen. Starters, flexwerkers en herintreders worden hier de dupe van, aangezien zij bij werkloosheid een lagere uitkering ontvangen.

Een uitkeringsgerechtigde stapte daarop naar de rechter en met succes. De Rechtbank Oost-Brabant oordeelde dat het besluit in strijd is met het loondervingsprincipe – waarbij iemand geld misloopt door bijvoorbeeld ziekte of werkloosheid – en het verzekeringsprincipe. Daarmee worden zowel het UWV als de minister aangespoord om zo snel mogelijk een oplossing te zoeken.

Compensatie
Asscher kondigde eerder aan dat de benadeelde groep gecompenseerd zou worden, maar hoe dat per januari 2017 zou gebeuren is onduidelijk. Daarnaast is het de vraag of de WW-ers het besluit met terugwerkende kracht gewijzigd wordt.

Vakbonden zijn blij met de uitspraak van de rechter en kijken reikhalzend uit een van Asscher en UWV.