De AOW-leeftijd wordt versneld verhoogd, zodat in 2021 de 67 jaar wordt bereikt. Staatssecretaris Jette Klijnsma kan met dit plan op een meerderheid van de Tweede Kamer rekenen. 

Zoals eerder in het regeerakkoord aangekondigd, wil Klijnsma de AOW-leeftijd versneld verhogen. Hiermee komt de wettelijke leeftijd voor AOW niet in 2023, maar op al in 2021 op 67 jaar. De Tweede Kamer heeft de verhoging goedgekeurd.

Versnelde stappen
De gerechtigde AOW-leeftijd is per 1 januari stapsgewijs gestegen naar 65 jaar en 3 maanden.Vanaf 2016 gaat de AOW-leeftijd in snellere stappen van drie maanden omhoog en vanaf 2018 in stappen van vier maanden. De verhoging levert de schatkist zo´n 3,6 miljard euro op.

Om verschillende politieke partijen tegemoet te komen, verbreedt Klijnsma de overbruggingsregeling voor mensen die na 1 januari 2013 met VUT of prepensioen gingen. De regeling is in het leven geroepen om het AOW-gat op te vangen. De staatssecretaris verlengt de overbruggingsregeling tot 1 januari 2023. De ingreep kost zo´n 53 miljoen euro, waarvoor in mei een financiële dekking moet worden gevonden.

Problemen
Volgens werkgeversorganisaties stapelen de problemen zich op, doordat de spelregels tussentijds aangepast worden. Zo vrezen zij voor een nog krappere arbeidsmarkt en financiële problemen voor prepensioeners, ondanks de uitbreiding van de overbruggingsregeling. De nieuwe regeling vergt ook enige aanpassing van salarisadministrateurs. Zij moeten alert zijn op de verhoogde AOW-leeftijd.