De 30%-regeling is, na een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam, niet meer geldig wanneer de werknemer langer dan drie maanden werkloos is of er op eigen initiatief tussenuit gaat. Het zou de expertise van de expat teniet doen.
Misschien maakt u als werkgever veel gebruik van buitenlandse expertise en heeft u daarom een aantal expats, oftewel buitenlandse werknemers, in dienst. Deze werknemers hebben recht op de 30%-regeling. Dit is een regeling om de extra kosten voor het verblijf in Nederland te dekken. De regels omtrent de regeling zijn onlangs aangescherpt door een uitspraak van het Hof Amsterdam.
Studie Nederlands
Een buitenlandse werkneemster besloot om haar Nederlands bij te spijkeren. Zij nam daarom op eigen initiatief een jaar vrijaf om zich aan haar studie te wijden. Toen zij terugkeerde bij haar baan, bleek de 30%-regeling niet meer op haar van toepassing. Hof Amsterdam verklaarde deze beslissing van Belastingdienst Limburg juist, aangezien er een driemaandentermijn geldt. Het is belangrijk voor salarisadministrateurs om dit termijn in de gaten te houden en wellicht hierin een adviserende rol voor de werkgever en werknemer te vertolken.
Specifieke deskundigheid
De expat mag er dus niet langer dan drie maanden over doen om een nieuwe dienstbetrekking te vinden of terug te keren bij de oude dienstbetrekking. De reden hiervoor is dat anders de ‘schaarste van kennis’ die de buitenlandse medewerkers met zich mee zou moeten brengen, niet meer van toepassing is. De deskundigheid van de expat zou door die werkloosheid niet onderdoen voor die van Nederlandse werknemers. Hetzelfde geldt bij vertrek op eigen initiatief, blijkt nu uit de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam.