Het steeds groeiende tekort aan leerkrachten zorgt ervoor dat het basis en middelbaar onderwijs bijna gedwongen wordt uitzendbureaus in te schakelen.
Er is steeds meer moeite met het vervangen van zieke leerkrachten of het aannemen van nieuwe leerkrachten. Hierdoor komt het steeds vaker voor dat klassen zonder leerkrachten komen te zitten. Om dit probleem toch enigszins te kunnen oplossen trekken veel scholen aan de bel bij uitzendbureaus. Dit zorgt op zijn beurt weer voor veel extra kosten. Een leraar die werkt via een uitzendbureau kost een half keer1 zo veel als een leraar die direct bij de school in dienst is.
Om leerkrachten zover te krijgen dat ze via een uitzendbureau gaan werken, bieden de uitzendbureaus vaak hoge salarissen, lease auto’s tot en soms zelfs een huis in de buurt van de werkplek. Hier kunnen de meeste scholen niet tegenop. Doordat de leraren die via een uitzendbureau werken veel duurder zijn, gaan er grote bedragen aan onderwijsgeld doorheen. Om hoeveel onderwijsgeld het precies gaat is nog niet helemaal duidelijk.
Gerard van Drielen, bestuursvoorzitter van de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden, geeft aan dat ze rond de 4,5 miljoen euro aan onderwijsgeld uitgeven aan uitzendbureaus. Zes jaar geleden was dit nog een bedrag van 2 miljoen euro. Dit geeft aan dat deze bedragen gigantisch toenemen. Gerard van Drielen is ervan overtuigt dat dit een directe oorzaak is van het opkomende lerarentekort.
Scholen hebben geen keuze. Het geld gaat niet naar de ontwikkeling van leerlingen maar komt terecht bij de uitzendbureaus die niks met het onderwijs te maken hebben. Belasting geld komt dus niet op de plek waar het voor bedoeld is. Hier zijn leerlingen en leerkrachten de dupe van.
Bron: Vissers, P.(2018). Miljoenen aan onderwijsgeld gaat naar de commerciële bureaus. Geraadpleegd op 7 juli 2018, Trouw: https://www.trouw.nl/home/miljoenen-aan-onderwijsgeld-gaat-naar-commerciele-bureaus~ad614071/ (1)
Lees ook ons artikel over Het onderhandelaarsakkoord voor de CAO van Primair onderwijsbestuurders.