Een werkgever is niet verplicht om een werknemer na twee jaar ziekte te ontslaan. Ook als de werkgever het dienstverband alleen in stand houdt om de transitievergoeding te ontlopen, is dit niet ernstig verwijtbaar. 

Zo oordeelde het hooggerechtshof onlangs over een zaak tussen een zieke werknemer en een werkgever die weigerde het slapend dienstverband te beëindigen. De werknemer vond dat de arbeidsovereenkomst na twee jaar ziekte ontbonden moest worden onder toekenning van een transitievergoeding.

Het hof oordeelde echter, net als de kantonrechter, dat de werkgever niet verplicht is om de werknemer na twee jaar ziekte te ontslaan. Ook niet als dit betekent dat de werkgever daarom geen transitievergoeding hoeft te betalen, iets dat overigens in deze zaak niet als bewezen is geacht. Het dienstverband blijft daarom in stand en de werknemer krijgt geen transitievergoeding mee.

Risico
Dit omzeilen van de transitievergoeding kent enige risico´s. Een werknemer kan zich namelijk weer (gedeeltelijk) hersteld melden. Op dat moment moet de werkgever het salaris betalen. Daarnaast loopt de hoogte van de transitievergoeding op. Als de werkgever besluit de arbeidsovereenkomst alsnog op te zeggen, kan hem dit duur komen te staan. Het kabinet is bezig met een plan om een compensatie toe te kennen aan werkgevers die na twee jaar ziekte een transitievergoeding moeten betalen.