Een maas in de Wet Werk en Zekerheid is aan het licht gebracht door De Volkskrant en juridisch dienstverlener Das. Werkgevers zouden proberen de nieuwe transitievergoeding voor zieke werknemers te ontlopen door deze na twee jaar onbetaald in dienst te houden.
Sinds 1 juli is de Wet Werk en Zekerheid in werking getreden, met als gevolg dat werkgevers ziek personeel een ontslagvergoeding dienen te betalen. Daarvóór konden werknemers die twee jaar uit de running waren, makkelijker ontslagen worden.
Inmiddels blijkt dat sommige werkgevers een manier hebben gevonden om de transitievergoeding voor deze groep te omzeilen. Zieke werknemers worden onbetaald in dienst gehouden, zodat werkgevers geen vergoeding hoeven te betalen. Een werknemer kan namelijk zonder loon in dienst worden gehouden en tegelijk een uitkering aanvragen. Werkgevers hopen dat de werknemer er zelf mee stopt of de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, waardoor hij of zij uit dienst treedt zonder ontslagvergoeding.
Duurder
UWV waarschuwt voor hogere kosten bij deze manier van omzeiling van de transitievergoeding. Ook Lodewijk Asscher, minister voor Sociale Zaken, heeft laten weten dat hij de manier van handelen niet bij ´fatsoenlijk´ werkgeverschap hoort vinden. Daarnaast hij vraagt zich af of ondernemers later niet duurder uit zijn, omdat een werknemer op de loonlijst houden ook geld kost in de vorm van re-integratie en pensioenpremies. Bovendien heeft de werknemer een hogere transitievergoeding opgebouwd als hij op een later moment toch wordt ontslagen door de werkgever.
Het kabinet werkt nog aan een voorstel om kleine ondernemers tegemoet te komen bij de kosten van langdurige ziekte.