Bruschetta, tomatensaus, pasta en een flesje wijn; heeft u het kerstpakket al ontvangen? Ondernemers maken zich zorgen of de goedgevulde pakketten voor de feestdagen nog wel verstrekt kunnen worden in 2015. Wat verandert er komend jaar?

Met de komst van de werkkkostenregeling (WKR) veranderen een hoop zaken die met vergoedingen te maken hebben, binnen uw bedrijf. Zoals eerder vermeld houdt Salure werkgevers, werknemers en administrateurs via deze blog op de hoogte van de aanpassingen door de WKR.

Zoals u wellicht weet, vervangt de WKR zo´n 29 verschillende regelingen. Het kabinet hoopt zodoende meer duidelijkheid te scheppen in de wirwar van regels. Kerstpakketten vallen per 2015 dus ook onder de werkkostenregeling.

Niet verrekenbaar
In het meest voorkomende geval zullen de parketten onder het niet-verrekenbare deel van het WKR-budget vallen. Dit houdt in dat het niet mogelijk is deze uitgaven met het loon van uw werknemers te verrekenen oftewel ´niet verrekenbaar´. Een werkgever kan er voor kiezen om het kerstpakket van het loon van zijn werknemers af te trekken, maar de meesten doen dat niet. De kosten van de pakketten zullen dus in mindering worden gebracht op het WKR-budget.

Dit budget bestaat per 2015 uit 1,2 procent van de totale fiscale loonsom van uw organisatie en wordt ook wel de forfaitaire ruimte genoemd. De aanschaf van de kerstpakketten valt dus in de forfaitaire ruimte.

Voorwaarde
Maar let op: er is één voorwaarde. Werkgevers moeten rekening houden met de gebruikelijkheidstoets. Deze toets schrijft voor dat de uitgave niet meer dan 30 procent mag afwijken van soortgelijke uitgaves in uw bedrijf of branche. Als een uitgave van 300 euro per persoon voor een kerstpakket binnen de branche gebruikelijk is, dan is er geen probleem. Houd dit goed in de gaten, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.