Het lijkt nog zo ver weg, maar werkgevers moeten er nu al alert op zijn: in 2017 te weinig arbeidsgehandicapten in dienst? Dan een boete van 5000 euro per onvervulde werkplek.
De Tweede Kamer steunt ruimschoots het wetsvoorstel van staatssecretaris van Sociale Zaken, Jette Kleinsma. Het voorstel houdt in dat wanneer bedrijven in 2017 te weinig arbeidsgehandicapten in dienst hebben, de werkgevers een boete opgelegd krijgen. Salarisadministrateurs kunnen bedrijven eventueel inlichten over dit wetsvoorstel.
Afspraken
Eerder zijn er afspraken gemaakt tussen het kabinet en werkgevers, namelijk dat er komende jaren 125.000 banen bijkomen voor mensen met een arbeidsbeperking. De achterliggende gedachte is om jong-gehandicapten die in staat zijn te werken, een bijstandsuitkering in plaats van een Wajong uit te keren.
De extra banen zijn bedoeld voor personen die door een geestelijke of lichamelijke beperking niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Alleen de mensen die blijvend gehandicapt zijn en daardoor niet in staat om aan het werk te gaan, kunnen in de Wajong blijven, aldus Klijnsma. Om de bedrijven tegemoet te komen, mogen deze ook hoger opgeleide gehandicapten meetellen om aan het afgesproken percentage te komen.
Percentage
Het jaarlijks percentage wordt berekend aan de hand van het aantal verloonde arbeidsuren door arbeidsgehandicapten. In 2015 vindt het eerste meetmoment plaats. De boete is bedoeld als stok achter de deur, zodat bedrijven zich aan de afspraak houden. Klijnsma hoopt de sanctie nooit te hoeven toepassen.
Klijnsma gaat op verzoek van de Kamer ook bekijken of bedrijven beloond kunnen worden als ze meer arbeidsgehandicapten in dienst nemen, in plaats van ze te straffen als ze dat niet doen.
De Kamer stemt volgende week over het wetsvoorstel.