Afgelopen dinsdag was het weer zover; de gouden koets arriveerde in Den Haag, de troonrede werd uitgesproken en het kabinet presenteerde de Miljoenennota. In deze blog vindt u de relevantste maatregelen op het gebied van salarisadministratie.
Bekend is geworden dat de overheid ook komend jaar meer uitgaven dan inkomsten zal hebben. In totaal komt het neer op 259,6 miljard aan uitgaven, tegenover 248,6 miljard aan inkomsten. Werkenden en uitkeringsgerechtigden kunnen gemiddeld rekenen op een koopkrachttoename van een half procent. Hetzelfde geldt voor inkomens tot 2600 euro. Werkenden met inkomens tussen de 2600 en 5200 euro gaan er 0,25 procent op vooruit en inkomens vanaf 5200 zien hun koopkracht met zo’n 0,75 procent toenemen. De koopkracht van gepensioneerden blijft stabiel.
Belastingen
- De regering belooft volgend jaar verder te werken aan de herziening van het belastingstelsel. Het stelsel moet op die manier flink vereenvoudigd worden en daarnaast de werkgelegenheid stimuleren door verlaging van de lasten op arbeid. Het kabinet wil op termijn 100.000 nieuwe banen creëren door de lasten op arbeid jaarlijks met 15 miljard euro te verlagen.
- Voor belastingverlaging (eerste schijf) wordt jaarlijks 475 miljoen uitgetrokken.
Arbeid
- De arbeidskorting wordt verhoogd. Er wordt € 500 miljoen uitgetrokken om die verhoging tot stand te brengen.
- De omscholing van werknemers wordt betaald uit de brug-ww. Het is bedoeld om werkgevers te stimuleren die overtollige werknemers van andere bedrijven willen overnemen. De maatregel moet op 1 januari ingaan.
- De werkgeversheffing ZVW daalt naar verwachting per 1 januari 2015 van 7,5% naar 6,95%. De werknemersbijdrage gaat juist fors omhoog.
- De kinderopvangtoeslag, die bij werkloosheid nu maximaal drie maanden was, wordt een half jaar om ontslagen werknemers met kinderen langer de tijd te geven fulltime op zoek te gaan naar een nieuwe baan.
Zorg
- Voorzieningen voor mensen met een arbeidsbeperking gaan over naar gemeenten, net als thuiszorg- en jeugdzorgvoorzieningen. Daarvoor is in 2015 € 400 miljoen extra beschikbaar.