Stamrechtvrijstelling verdwijnt na juli 2014

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft zijn Belastingplan 2014 met hand en tand verdedigd. Zodoende is de Tweede kamer afgelopen week akkoord gegaan met het, op Prinsjesdag gepresenteerde, plan. Dit zal gevolgen hebben voor onder andere de stamrechtvrijstelling. Het laatste woord is nu aan de Eerste Kamer.

In ons blog ‘Begrotingsakkoord: vervroeging, verzwaring, verlichting’ heeft u de belangrijkste aanpassingen op het gebied van salarisadministratie en HR kunnen lezen. Inmiddels heeft de Tweede Kamer ingestemd met deze plannen. Op 16 december zal de Eerste Kamer de voorstellen behandelen en op 17 december overgaan tot stemming.

Stamrecht

Bij voortijdig ontslag van uw werknemer kunt u, ter vervanging van gederfd of te derven loon, een uitkering betalen in de vorm van een stamrecht. Onlangs heeft Weekers bekend gemaakt dat werknemers tot 31 december gebruik kunnen maken van de stamrechtvrijstelling; voorlopig uitstel van belasting betaling bij een ontslagvergoeding. Dit houdt in dat het ontslag uiterlijk eind 2013 is bevestigd en de werknemer het bedrijf voor 1 juli 2014 werkelijk verlaat. Wanneer een werknemer te maken krijgt met toezegging van voortijdig ontslag na 2013, dan vervalt de vrijstelling en moet de werknemer per januari 2014 direct belasting betalen wanneer hij een ontslagvergoeding ontvangt.

Voor bestaande stamrechten is er een overgangsregeling, mits het stamrecht voor 15 november 2013 is overgemaakt naar de rekening van de stamrecht-bv, de bank, de beleggingsinstelling of de verzekeraar. Voortijdig ontslagen werknemers met volledig uitgekeerde stamrechten in 2014, moeten door de overgangsregeling 80 procent belasting betalen.

Crisisheffing

Wanneer u als werkgever uw werknemer een excessieve vertrekvergoeding betaalt, dan bent u verplicht om 75 procent eindheffing over deze vergoeding te betalen. Voor meer informatie over de crisisheffing leest u het blog ‘Crisisheffing niet zonder slag of stoot’.