De Algemene Bond Uitzendondernemingen en de vakbonden hebben deze week een akkoord bereikt over de gewijzigde cao voor uitzendkrachten. 

Onderdeel daarvan is gelijke lonen bij gelijk werk. Vanaf 30 maart 2015 krijgen uitzendkrachten hetzelfde loon als vaste krachten van hetzelfde bedrijf, dat gebaseerd is op de arbeidsvoorwaarden van de inlener. Dit betekent voor veel bedrijven een aanpassing in de salarisadministratie.

Zekerheid
Volgens onder andere de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en de Dienstenbond CNV, zou er met het akkoord meer zekerheid komen voor flexwerkers. Ook zou er een eind komen aan het ongelijk belonen van uitzendkrachten.

Voor zowel uitzendkrachten als uitzendbureau´s wordt het makkelijk op te zoeken op hoeveel loon een uitzendkracht recht heeft bij een inlener. Per 2015 komt er namelijk een database toegankelijk, met daarin alle lonen en toeslagen.

Loonschalen
In een aantal situaties is er sprake van een apart loongebouw, oftewel een andere financiële structuur:

Dit betekent dat voor bovenstaande groepen andere loonschalen gelden.

De bonden en werkgevers zijn ook tot een loonsverhoging overeengekomen van 1,8% per 29 december 2014. Met het akkoord blijven de ABU-cao voor Uitzendkrachten overeind.